Vilken skrivare ska jag välja?

laserskrivare_bläckstråleskrivare

Den allra vanligaste frågan vi får på kundtjänst är: har du tips på en bra skrivare? Ska jag välja laserskrivare eller bläck? Och det är verkligen en bra fråga! Det beror ju så mycket på hur man använder skrivaren och vad man tycker är viktigt. Här får du lite tips på vad som är bra att tänka på innan du väljer skrivare:

Laserskrivare

Svartvit laserskrivare: passar dig som vill ha en billig skrivare i inköp och som bara skriver ut i svartvitt. Eventuellt har du flera skrivare så att du kan scanna och kopiera på en annan skrivare. Om du skriver ut stora volymer kan det vara bra att ha en svart skrivare till huvuddelen av dina utskrifter och en mindre färgskrivare som komplement.

Färglaserskrivare: För dig som vill kunna skriva ut i färg men också skriver ganska stora volymer. Färglaser lämpar sig inte för fotoutskrifter på fotopapper. Kvaliteten på bilder är ändå oftast fullt acceptabel på vanligt papper eller lite tjockare papper för laserskrivare.

Om man bara har en skrivare kan man betala lite mer i inköp på skrivarna så att man också kan kopiera och scanna. Det går att välja på både svartvit laserskrivare och färg. Billiga laserskrivare är dyrare i drift för tonerkassetterna ger ganska få utskrifter (ca 1000-2000) per toner. Om du skriver ut mycket eller köper in till kontoret, köp en lite dyrare skrivare så blir den billigare i drift. Tonerkassetterna innehåller toner till fler utskrifter för en mindre prisskillnad.

Bläckstråleskrivare

När det gäller bläckstråleskrivare finns det i stort sett bara färgskrivare men även här är det bra att tänka till lite. Om man köper en väldigt billig skrivare, kostar bläckpatronerna mer. Det innebär också att de oftast har två patroner- en svart och en med tre färger i en. Nackdelen med dessa är att de oftast innehåller lite bläck för varje färg. När en färg tar slut, måste man byta hela patronen. När det gäller miljöpatroner känner skrivaren inte av hur mycket bläck det är kvar vilket många upplever som en nackdel.

Mitt tips är att i stället köpa en skrivare med individuella bläckpatroner. Visserligen måste man köpa fyra till sex färgpatroner per gång men å andra sidan räcker de längre och man byter bara den som är slut. Det finns ofta bra med alternativ; jättebilliga kopior och lite dyrare miljöpatroner men båda är ändå billigare än originalpatroner.

Om man är ute efter en fotoskrivare framför allt, skulle jag rekommendera Epson som skriver ut foton av väldigt bra kvalitet. Vill man ha skrivare som är billiga i drift skulle jag rekommendera Brother. För skrivare som är lite av ett mellanting – bra på allt – finns både HP och Canon. Canon har många alternativ med individuella bläckpatroner.

Även bläckstråleskrivare har förstås scanner och kopieringsfunktion på en del och det är ju väldigt smidigt att ha hemma. Det kostar oftast lite mer i inköp men kan vara värt det när man ändå köper en ny skrivare.

Billigare med ny skrivare än med nya bläckpatroner

Och till sist vill jag bemöta en kommentar vi ofta får angående pris på toner och bläck: ”Det är billigare att köpa en ny skrivare än nya patroner/toner till den gamla”. Har man en väldigt gammal laserskrivare och tror att den kommer gå sönder när som helst kanske man inte vill lägga ett par tusen på ett nytt paket med toner. Fullt förståeligt. Men när man lockas att köpa en helt ny skrivare varje gång det är slut på bläck för att skrivarna är så billiga vill jag mana till eftertanke! Färgpatronerna i nya skrivare är inte ens halvfulla och tar därför slut väldigt fort. När du sätter i nya patroner kommer de räcka längre. Om du i stället köper en ny skrivare, tar patronerna slut lika fort igen. Och framför allt är det helt förkastligt för miljön att slita och slänga på det sättet. En bra skrivare kan räcka i tio år eller mer!

Härnäst ska jag sätta ihop en lista på de skrivare vi rekommenderar av de olika kategorierna med tanke på inköpspris och driftkostnad.