Spam – it-världens myggor?

Spam – lite som myggor

Som ehandlare råkar man ibland ut för spamming på olika sätt: det kan läggas in sidor på servern om man har dålig säkerhet på servern och det kan orsaka stora problem för sidan då man svartlistas av google och även visar innehåll som kan vara högst obehagligt. Detta råkade vi ut för vid ett serverbyte för några år sedan och det kostade oss mycket tid och förlorad business när servern låg nere. Det ledde till att vi köpte eget serverutrymme för att bättre ha koll på säkerheten.

Vi får också kommentarer inskickade som är helt oseriösa och som vi skickar direkt i papperskorgen. Och vi har blivit väldigt bra på att se vilka epost som är spam eller virus. Vi aktar oss noga för att öppna pdf:er och suckar högt när vi får mail från vår egen epostadress som informerar om att de filmat oss när vi porrsurfat. Då är det ganska skönt att veta att vi inte har porrsurfat:) och att vi inte har kamera! Delete!

Förra veckan lanserade vi vår nya design i webshopen och ger möjlighet för kunder att anmäla sig till vårt nyhetsbrev. När någon anmäler sin epostadress får vi ett mail om det. Vi blev glada de första fem mailen men när vi började få 50 mail om dagen var det inte lika roligt. Nu har vi lagt in så man måste svara på en mattefråga för att kunna klicka på “lägg till” och som magi så har det slutat spammas på vår nyhetsbrevprenumeration.

Men man undrar ändå varför folk gör detta – varför programmera en robot att fylla i epostadresser som inte finns till vårt nyhetsbrev? Vad finns att vinna på det? Det skapar irriation och merjobb för oss och kan knappast ge någon tillfredsställelse för den som gör detta får ju inte se om det påverkar oss nämnvärt. Och sanningen är ju att det inte gör det mer än att det irriterar. Lite som en mygga vid läggdags.