Nya utmaningar denna vår

Våren 2020 kom med nya utmaningar

Ökad efterfrågan och minskad tillgång får konsekvenser

I mars månad när allt bröt ut och framtiden såg oviss ut märkte vi av en avmattning i orderingång. Under april ställdes orderingången om från att leverera till många små och mellanstora företag till att leverera till folks hemmakontor. I april började orderingången återgå till det normala men med något ändrad efterfrågan. Vi såg ökad efterfrågan på en mängd varor, framför allt varor till hemmakontor – webkameror, headset och även desinficerande rengöringsdukar men även skrivare och skrivarförbrukning. Men i samma veva hade flera länder stängt ner både fabriker, underleverantörer och leverantörer. Och flera länders gränser var stängda även för gods. Så vi fick in fler ordrar som vi inte kunde tillgodose hur mycket vi än jagade våra leverantörer, letade nya leverantörer, sökte utomlands. En kraftigt ökad efterfrågan samtidigt som tillgången minskar får konsekvenser!

Utmaning för kundtjänst

I mars månad såg vi chansen att lägga lite extra tid på att lansera ny design av vår hemsida och tänkte fortsätta det arbetet med uppdateringar av sortiment av kontorsmaterial och även miljö-artiklar. Men i april och maj har all tid gått åt till att jaga lager hos olika leverantörer, inköp har tagit tre gånger så mycket av vår tid som innan. Vi är dessutom stolta över vår fina kundservice som håller kunder informerade och detta tar tid när man har försenade leveranser ofta utan säkert leveransdatum. Vi kontaktar kunder, letar alternativa artiklar att erbjuda, försöker ligga steget före.

Ödmjukhet och förståelse

När jag skriver det – vi försöker ligga steget före –  infinner sig tanken “vår lagerhållning handlar i alla fall inte om liv eller död” som det gör för sjukvård och äldrevård. Så all heder till er som arbetar i de viktiga samhällsfunktionerna och som gör allt de kan för att rädda liv. Och all heder till er som gör allt ni kan för att hjälpa dessa människor rädda liv genom att stanna hemma och förändra en stor del av era liv. Just denna förändring tror jag har lett till att många har omvärderat vad som är viktigt i livet. Än har jag inte mötts av någon irritation kring de leveransproblem vi har utan bara förståelse, tålamod och flexibilitet.