Klimatångest #1

KLIMATÅNGEST #1

För oss med begynnande eller utvecklad klimatångest har det varit en riktigt jobbig sommar och nu till hösten är det som att vakna med en rejäl baksmälla. Det är så lätt att gräva ned sig, känna sig maktlös och helt ge upp. Men det hjälper ju inte någon och heller inte klimatet. Bättre vore om vi alla tog tjuren vid hornen och gjorde det vi känner att vi kan för att minska våra utsläpp. Och finns det en bättre tid än nu på hösten när alla ska ta nya tag?

Så här bjuder jag på några av mina tankar om det jag ska göra för att minska mina egna utsläpp:

Jag ska bli ännu bättre på att källsortera. Jag ska välja bort pappersmuggar och andra engångsartiklar, välja miljövänliga alternativ där det går även om det kostar mer. Hitta nya sätt att planera matinköp så vi inte behöver slänga mat som blir dålig. Jag ska cykla eller åka buss i stället för att åka bil och bara flyga i nödfall. I stället för att fokusera på stegräknaren, ha en utmaning om hur många dagar bilen kan bli stående. Ta med inte bara kassen för att bära hem maten utan småpåsar till frukten också. Återanvända små plastpåsar hemma. Hängtorka tvätten i stället för att använda torktumlaren.

Ja, bäckar små alltså… allt för att behålla en positiv känsla av att vi kommer klara det. Och att varje liten gest faktiskt spelar roll. Dessutom ska jag hjälpa andra som har klimatångest och försöka påverka de som inte har klimatångest till att öppna ögonen för vad de kan göra.

Tar gärna emot era tips om miljöbesparingar i vardagen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 3 =